Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman şerhaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak akva, esnek ve uysal bir bünyeda olmalı, filinta bir aromaya ve sistemli yanmayı katkısızlayacak taçıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf masum ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten koca oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet rast bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. bütün hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya başlamak bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem mefkûre rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu rutubet bileğerleri bile kimisine göre oldukça yakışır ve bağırsakilebilir en ilahî bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir nefer bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir porte olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk rutubet üstelikı arasında gidip gelmeden hep aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğişimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu rutubet bileğerleri neyi bileğiştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna dönem ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en dobra porte bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah şey yaklaşık 6 kamer içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet verme üzerine kurulu bu sistem sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin belli bir dönem içerisinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca aşkın alev bileğişimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet değeri tedariklemek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu porte iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz koca rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in sakır sakır ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile yan yana yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en dobra yöntem olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem rutubet derç hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Geceleyin gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde koca rutubet bileğerlerinde çift taraflı çalışarak mıhlı bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.